Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2009

Γκουαντάναμο

Χρόνια έρχονται και χρόνια φεύγουν μα μερικά πράγματα μένουν σταθερά. Αναρωτιέμαι, υπάρχει μεγαλύτερο τέρας σ αυτόν τον κόσμο απο τον ίδιο τον άνθρωπο; Δε θα σχολιάσω παραπάνω απλά σας παραθέτω κάποια πράγματα που θα ήθελα να δείτε αν δεν έχετε δεί ήδη δηλαδή...



Ομπάμα για Γκουαντάναμο:«χάσαμε την ημερομηνία»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Στις 22 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος  είχε δεσμευτεί ότι, το αργότερο σε ένα χρόνο, δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου του 2010, οι φυλακές στον Κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα θα έχουν κλείσει.
Σήμερα, παραδέχτηκε για πρώτη φορά, ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για το κλείσιμο των φυλακών, δεν είναι δυνατό να τηρηθεί. «Σχετικά με το Γκουαντάναμο είχαμε μια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία την οποία χάσαμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό
δίκτυο NBC, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο παραμένουν συνολικά 215 κρατούμενοι για τους οποίους δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής τι θα γίνει. Πρόκειται για κρατουμένους που, δεν μπορούν να απελευθερωθούν ή να δικαστούν σε αμερικανικά δικαστήρια. Πολιτικοί αλλά και συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου αντιτίθενται στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών σε αμερικανικό έδαφος, επισημαίνοντας ότι, αν δικαστούν στις Ην.Πολιτείες, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή Αμερικανών. 

Ηλεκτρονικη πηγή: TΑ ΝΕΑ On-line το αυθεντικό άρθρο θα το βρείτε εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4546734&ct=2


24 ταξίδεψαν μαζί της:

Ο Αλχημιστης είπε...

Και ενω συμβαινουν αυτα στον κοσμο εμεις ζουμε στον δικο μας μικροκοσμο και τα προβληματα του. Τι μας νοιαζουν τα προβληματα των αλλων? Δεκαρα δεν δινουμε. Μονο οταν το προβλημα τους γινει και δικο μας (οπως λεει και ενα τραγουδι) καταλαβαινουμε τι συμβαινει αλλα τοτε υπαρχουν πολυ μικρα περιθωρια αντιδρασης. Το κακο εχει ηδη γινει. Με την αναπτυξη της τεχνολογιας η επικοινωνια ειναι ευκολη και μαζες απο ολα τα μερη της γης θα μπορουσαν να οργανωσουν πορειες, διαδηλωσεις και ολα αυτα ωστε η γη να ταρακουνηθει και να δουν επιτελους οι ισχυροι της γης οτι "φτανει πια. τελος!". Αλλα δεν γινεται γτ ο καθενας κοιτα τα προβληματα της χωρας του και δεν γνωριζει καν τι συμβαινει στον υπολοιπο κοσμο.
Οταν ειχε βγει ο Ομπαμα ολος ο αστικος τυπος ειχε χαρει απο τις υποσχεσεις και το νεο οραμα που ενας αφρικανος θα εδινε στην Αμερικη. Μεσα σε αυτες τις υποσχεσεις ηταν οτι θα κλεισει αυτη καταραμενη φυλακη-κολαστηριο. Ακομα δεν βλεπω να εχει αλλαξει κατι. Μαλλον υποσχεσεις θα μεινουν. Οταν στο ονομα της ασφαλειας παραδιδομαστε στην προστασια του κρατους τοτε ειναι αναμενομενο να χασουμε και τις ελευθεριες μας.
Μαλλον δεν μας πολυ νοιαζει τελικα αν εκει, στο Γκουανταναμο, βασανιζονται ανθρωποι. Ποιος χεστηκε λεμε? Εμεις να ειμαστε καλα με την ζωουλα μας, την ασφαλεια μας και την ρουτινα μας. Οι αλλοι δεν πανε να πνιγουν? Αλλα τι να περιμενεις απο ανθρωπους που δεν ξερουν τα βασικα ανθρωπινα δικαιωματα, που δεν στα παραχωρουν αλλα τα εχεις αμεσως με την γεννηση σου. Αν δεν τα ξερεις πως θα τα υπερασπιστεις? Ας παμε να παρουμε τα νεα μας ρουχαλακια, να ετοιμασουμε το δεντρο για τις γιορτες και δεν παει να πνιγει ο τυπος που φταιει δεν φταιει ουσιαστικα τον ευνουχιζουν? Αφου δεν καιγεται το τομαρι μας γιατι να νοιαστουμε.
Αλλα ετσι μαθαμε να ζουμε...Χωρις τσιπα πανω μας. Να μην αξιωνουμε για τον αλλον αυτα που αξιωνουμε για τον εαυτο μας....Ντροπη μας. Δεν εχω κατι αλλο να πω...Μας σιχαθηκα.

There is a way είπε...

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιοι δεν ασχολούνται ορατά με τα προβλήματα των άλλων.
Ίσως έχουν ν' αντιμετωπίσουν τα δικά τους. Μη ξεχνάμε ότι για καθένα το προβλημά του φαντάζει το μεγαλύτερο. Εσφαλμένα ίσως αλλά έτσι συμβαίνει.
Ίσως ο φόβος είναι μεγάλος. Μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία δημοκρατίας μόνο στα χαρτιά.
Ίσως η απογόητευση είναι πολύ μεγάλη. Σκέφτεται κάποιος : "Εδώ δε μπορούμε ν' έχουμε τα αυτονόητα. Εδώ καταπατούνται καθημερινά τα δικαιωματά μας και δε βρίσκουμε δίκιο πουθενά. Μπορεί να βρούμε και το μπελά μας από πάνω."
Ίσως να μη έχουν χρόνο να σκεφτούν όταν γυρνάνε το βράδυ κατάκοποι από τη δουλειά.
Ίσως να έχει καταρρακωθεί τόσο το εγώ τους και η αυτοπεποιθησή τους που να θεωρούν τους εαυτούς τους εντελώς ανίκανους. Που να θεωρούν ότι και αυτά που έχουν κάποιοι "καλοί άνθρωποι τους τα χάρισαν. (βλ. ως πολύ απλό πχ. το post μου "Η δουλική υποταγή του αδυνάτου απέναντι στην εξουσία"
Ίσως τα ρούχα και το δέντρο να είναι οι μικρές χαρές που τους αποτρέπουν από το να περάσουμε μια θηλιά στο λαιμό τους...
Ίσως, ίσως, ίσως ...Πολλές εξηγήσεις, πολλές δικαιολογίες.
Τι να πω; Έχεις απόλυτο δίκιο. Τι προτείνεις για να βγούμε κάποια στιγμή από το μεγάλο αυτό και επικίνδυνο αδιέξοδο;

There is a way (www.thereisaway70.blogspot.com)

Estella είπε...

Καλησπέρα φίλε μου Αλχημιστη. Κατ αρχήν να σου πώ οτι μακάρι όντως να μας είχαν απορροφησει τα δικά μας ζητήματα, τα εγχώρια εννοώ και γι αυτό να μην μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα. Είμαστε ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ γιατι να το κρύψωμεν άλλωστε. Και οχι μονο εμείς σαν Έλληνες. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό. Ο κόσμος δεν ξέρει. Δεν θέλει να δεί. Βυθίζεται στο παραμυθάκι της εκάστοτε κυβέρνησης και κοιτάει να ζεί την μίζερη ζωούλα του ωραία και καλά.

Όσο για τον Ομπάμα, δεν είδες οτι καθυστέρησαν την απελευθέρωση ορισμένων κρατούμενων ώστε να βγούν αφού αυτός έχει γίνει πλανητάρχης; Ηθελε να φανεί σωτήρας και καλά... Ξέρεις "βγήκα εγώ και θα σας σώσω" και ξαφνικά οι φυλακές μένουν ανοιχτές.

Να σαι καλά γλυκέ μου για το σχόλιο. Φιλιά πολλά

Estella είπε...

Κοίταξε καλέ μου there is a way, τα ίσως και τα μπορεί είναι αμέτρητα μα δεν ξέρω αν μας παίρνει πλέον να χρησιμοποιούμε δικαιολογίες...

Δεν θέλω να το παίξω η σοφή του κόσμου ούτε επαναστάτρια. Τι πιστεύω οτι πρέπει να γίνει; ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μπας και ξυπνήσουμε. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι γίνεται γύρω τους. Δεν ενδιαφέρονται να μάθουν γιατί όπως είπε και ο Αλχημιστής είναι βολεμένοι. Αν η παιδεία μπορούσε να αφυπνίσει συνειδήσεις αντί να τις κοιμήσει ίσως ο κόσμος να ήταν λίγο καλύτερος. Απο τη στιγμή που κάτι τετοιο ομως δε μπορει να γινει ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟ η μορφωση πρεπει να γινεται μεσα απο την πληροφορηση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο. Φιλιά πολλά

Σταλαγματιά είπε...

Αν έπρεπε κάθε φορά που οι δικοί μας πολιτικοί έπεφταν έξω σε χρονοδιαγράμματα υποσχέσεων να κάνουν δηλώσεις και να αλλάζουν τα μέτρα τότε σίγουρα δεν θα τους έφτανε ένα 24ώρο.
Νομίζω πως ότι κι αν μας έχουν υποσχεθεί προ εκλογών αναιρέθηκε στην πράξη μετά εκλογών.
Δυστυχώς συμβαίνουν πολλά και δυσάρεστα αλλά μας χαρακτηρίζει ένας ωχαδερφισμός στα προβλήματα που δεν μας αγγίζουν άμεσα και με αυτόν τον τρόπο τίποτε δεν θ αλλάξει.


Καλό ξημέρωμα

απλο"Ποιηση" είπε...

ο εαυτός μας και
το μικροσυμφέρον κυριαρχεί

μόνο μέσα από την εκπαίδευση
τη σωστή παιδεία
θα αλλάξουμε
όπως πολύ σωστά είπες παραπάνω...

(εντυπωσιάζομαι με την ωριμότητα
της σκέψης σου
ασύμβατη με την ηλικία των 19 Μαίων σου)

σου στέλνω
μια ζεστή καλημέρα...

Dreamy Cloud είπε...

Aνθρώπινα δικαιώματα; Που τα είδαν να μου πούνε κι εμένα.. Όλα στα χαρτιά είναι, τίποτα δεν υπάρχει πραγματικά. Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα ενώ γύρω μας άνθρωποι βασανίζονται κατ'αυτόν τον τρόπο.. Δυστυχώς οι "μεγάλοι" κάνουν πάντα αυτό που θέλουν σε βάρος αθώων.. Όσο περισσότεροι δούν αυτό το βίντεο και άλλα τόσα τόσο το καλύτερο.. Δύσκολα πιστεύω όμως παρόλη την πληροφόρηση θα ξεκουνηθούμε.. το βόλεμα είναι πάντα καλύτερο δυστυχώς, αν σκεφτείς ότι η εκπαίδευση απο μόνη σήμερα σε τέτοια θέματα είναι ανύπαρκτη. Φιλιά πολλά..

Estella είπε...

Kαλησπέρα Σταλαγματιά. :)
Έχεις δίκιο σ αυτό που λες περι χρονοδιαγραμμάτων και θα συμφωνήσω. Ωστόσο, ο λόγος που έκανα την συγκεκριμένη ανάρτηση δεν ήταν τόσο να κατακρίνω την κυβέρνηση Ομπάμα για την ασυνέπεια της, αλλά την όλη στάση απέναντι σε κάτι τόσο απάνθρωπο όπως τα κολαστήρια του Γκουαντάναμο και φυσικά η υποκρισία του πλανητάρχη.
Απο την αρχή παρουσιάστηκε σαν κάποιος αφρικανός Μεσσίας που θα δώσει τέλος στην βιαιότητα και θα αλλάξει τον κόσμο. Μια απο τις υποσχέσεις του ήταν να κλείσει και τις συγκεκριμένες φυλακές και ξαφνικά συνειδητοποιεί οτι δεν μπορεί να το κάνει! Γλυκάθηκε απο την εξουσία; Δεν ήταν καν στόχος του εξ αρχής; Ποιός ξέρει...

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο να σαι καλά.

Estella είπε...

Την καλησπέρα μου φίλε Απλο-ποίηση.

Το μικροσυμφέρον δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί παντού.Δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί ν αλλάξει γλυκέ μου. Αυτό που μπορεί να αλλάξει και πιστεύω θα έκανε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο, είναι να βλέπουμε έστω και λίγο παραπάνω απο το μικροσυμφέρον μας. Υπάρχουν πολλά "γκουαντάναμο" εκεί έξω έστω και αν δεν έχουν να κάνουν με φυλακές. Είναι η προσωποποίηση της σκληρότητας, της απανθρωπιάς είναι το τώρα της κοινωνίας που ζούμε.

Η εκπαίδευση και η σωστή παιδεία είναι η βασική λυση για τα περισσότερα κοινωνικά ζητήματα σήμερα. Το θέμα είναι οτι κάτι τέτοιο θα χαλούσε τα "βουκολικά" σχέδια των κυβερνήσεων περι προβατοποίησης των πολιτών τους. Δεν πιστεύω να υπάρχει μαθητής εκεί έξω που να πιστεύει οτι το σχολείο μας διαμορφώνει σαν ανθρώπους. Αντί λοιπόν να γινόμαστε βολεμένοι απο την εφηβία μας καλό θα ήταν να ψάξουμε την αλήθεια και να αναλάβουμε εμείς να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας.

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια, μακάρι να είναι έτσι. Αυτό που εύχομαι είναι να μην περάσω μεγαλώνοντας απο το στάδιο της ωριμότητας στο στάδιο της σαπίλας.

Καλό μεσημέρι, να σαι καλά. Φιλάκια

Estella είπε...

Καλησπέρα Συννεφούλα μου.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται σε τεράστιο βαθμό σήμερα και φοβάμαι πως αν ξεκινούσα να γράφω περι αυτων αυτό το σχόλιο δε θα προλάβαινε να δημοσιευτεί ποτέ.

Οι "μεγάλοι" όπως λές δρουν και θα συνεχίσουν να δρουν με βάση το συμφέρον ενάντια πολλών αθώων. Εν προκειμένη περιπτώση όμως, δε ξέρω κατα πόσο είναι αθώος όποιος καταφέρνει να μπει στις συγκεκριμένες φυλακές και για να είμαι ειλικρινής δεν εξετάζω κάτι τέτοιο. Ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας δεν αξίζει να βασανίζεται έτσι.

Οσον αφορά την πληροφόρηση είναι απλά το πρώτο βήμα. Αν δεν συνειδητοποίησουμε το πρόβλημα δεν θα το λύσουμε ποτέ.

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Να σαι καλά. Φιλάκια πολλά

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Οι Αμερικάνοι και ανθρώπινα δικαιώματα;Μα είναι εντελώς υποκριτές,όποτε τους συμφέρει τα θυμούνται και συχνότερα τα ξεχνούνε....

Estella είπε...

Mακαρι να τα ξεχνούσαν μονο οι Αμερικάνοι γλυκιά μου... Ευχαριστώ για το σχόλιο. Φιλιά πολλά

Skouliki είπε...

ειναι γεγονος οτι ο ανθρωπος ειναι ικανος να δωσει και το ενα του νεφρο να ζησει καποιος αγαπημενος του αλλα αυτος ο ιδιος ανθρωπος ειανι ικανος να σκοτωσει με μανια

αρα συνεπως ο ανθρωπος ειναι ταυτοχρονα ο μεγαλυτερος θυτης και θυμα

φιλια

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Mακαρι να τα ξεχνούσαν μονο οι Αμερικάνοι γλυκιά μου...

Aναφέρθηκα μόνο σε αυτούς λόγω της ανάρτησης γιατί γενικά όλοι ξεχνούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν τους συμφέρει ανεξαρτήτως εθνικότητας....

χχχ

Blogger fan είπε...

δεν υπαρχει πιστευω πιο αγριο ζωο απο τον ανθρωπο.απο αυτον εχουμε το καλυτερο αλλα και το χειροτερο.

Μαριανα είπε...

Πρώτα σου χτυπούν την πόρτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετά καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν...

Ίσως σε ενδιαφέρει αυτό από μια άλλη οπτική: (1η παράγραφο)

http://zmariana.blogspot.com/2009/11/3.html

Καλή συνέχεια

Estella είπε...

Γεια σου Σκουλικάκι. Είναι αυτό που λέμε οτι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο... Όλοι μας... Αλλά η αδράνεια είναι συνενοχή τελικά... Να σαι καλά ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Φιλάκια καληνυχτα.

Estella είπε...

Principessa, το κατάλαβα αλλά ηθελα να τονίσω την γενικότερη σκληρότητα που υπάρχει γύρω μας. Φιλάκια καλή μου. Καλο ξημέρωμα.

Estella είπε...

Αναστασία μου καλησπέρα. :)

Ο άνθρωπος διακρίνεται απο σκληρότητα και ευαισθησία, μακάρι να μπορούσε η δεύτερη να νικήσει την προσήλωση στο προσωπικό συμφέρον που εντέλει οδηγεί στη σκληρότητα. Ευχαριστώ πάρα πολυ για το σχόλιο γλυκιά μου. Καληνύχτα

Estella είπε...

Γειά σου Μαριάνα. Χαίρομαι να βλέπω νέα πρόσωπα να διαβάζουν τα κειμενα μου. Μου φάνηκε εξαιρετικό και το σχολίασα στο blog σου το θέμα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, καλό ξημέρωμα.

Raven είπε...

Τι να πρωτοπούμε γι'αυτές τις στιγμές... Εικόνες φρίκης και τελικά φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε:

Μόνο για τέτοιες εικόνες και πράξεις είναι ικανός ο άνθρωπος;

Δεν ξέρω αν θέλω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, γιατί κάτι μου λέει πως δεν θα μου αρέσει η απάντηση...

Υπέροχη ανάρτηση για ακόμη μια φορά!

Φιλιά πολλά

Unidentified είπε...

Σκεφτόμενη όλα αυτά κάθε φορά, λέω στον εαυτό μου πως έχω συμβιβαστεί με την ιδέα πως τίποτα δεν θα αλλάξει. Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα. Ότι συμβιβαζόμαστε με τους πάντες και τα πάντα, μόνο και μόνο για να μη χάσουμε βολή μας και τον ύπνο μας.
Ακόμα ένα εύστοχο κείμενο.
Φιλιά...

Estella είπε...

Καλησπέρα Raven μου.

Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο αλλά έχει μια τάση προς το δεύτερο...

Χαίρομαι πολύ που σ άρεσε η ανάρτηση. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Φιλιά πολλά

Estella είπε...

Unindentified είναι λογικό. Όλοι μας αναγνωρίζουμε και μπορούμε να νιώσουμε την σκληρότητα αλλά είναι αδύνατον να μην συμβιβαστούμε τελικά... Και συμβιβαζόμαστε και ξεχνάμε...

Φιλάκια πολλά γλυκιά μου, ευχαριστώ για το σχόλιο